Château de Gourdon
Webová stránka značky: Château de Gourdon
Vinařství Château de Gourdon se nachází ve francouzských Côtes du Rhône. Jedná se o nejnovější přírůstek do rodiny „Tikveš Chateaux & Domaines“. První vinice v této mikrolokalitě byly založeny v roce 1870 a nabízejí jedinečný pohled na francouzské vinařství. Panství Château de Gourdon se nachází v jižní části údolí Rhone ve Francii, poblíž města Bollène.
|
historie
První révy tohoto vinařství pocházejí z roku 1870. Již od jeho vzniku projevilo mnoho šlechtických rodin svoji náklonnost a odhodlání k výrobě kvalitních vín, která hrdě nesou značku Château de Gourdon. Zachování věrnosti tradici a maximálního respektu k přírodě je poctou velkoleposti samotného hradu. Château de Gourdon tak dnes staví na tomto váženém odkazu a směřuje k prosperující budoucnosti. Výroba moderních vín s přínosem nových technologií a postupů jsou díky tomu v přímém souladu s tradicí kvality a jedinečností historického charakteru. Vinice jsou nedílnou součástí hradu. Jsou vysazeny na svazích s jižní expozicí, která umožňuje vystavení hroznů slunci po celý den, zatímco vanoucí vítr Mistral napomáhá hroznům zůstat zdravými a méně náchylnými k chorobám. Toto jsou základní faktory, které v kombinaci s písčitou půdou zajišťují vysoce kvalitní hrozny během každé sklizně. Díky tomu je tak zaručena výroba komplexních vín s výraznou aromatikou a charakterem. Vinařství vyrábí vína několika odrůd, včetně Grenache Blanc, Viognier, Grenache Noir, Syrah a Carignan, stejně jako Clarette, Roussane, Marsanne, Cinsault a Mourvedre. |
vinice
Vinice se rozprostírají na ploše 50 ha v přímém okolí hradu. Hrozny jsou zde pěstovány v přímém souladu s přírodou a s důrazem na zachování udržitelného zemědělství. Vinice jsou ošetřovány pouze v případě potřeby a to bez použití herbicidů. Kultivace půdy je omezena pouze na nezbytné činnosti, které zabraňují chorobám hroznů souvisejícími s počasím. Středomořské podnebí má silný vliv na výslednou produkci a umožňuje hroznům dostát své plné zralosti. Slabý vánek přicházející ze severu z oblasti podél Rhôny pak v letních večerních hodinách snižuje teplotu, díky čemuž poskytuje hroznům dostatek přírodních kyselin a snižuje tak celkovou náchylnost k chorobám. Písečná a na živiny chudá půda dodává vínu intenzivní ovocnost, zatímco silikátové a vápencové složky půdy ovlivňují celkový dopad slunečního záření do ovocné části vinné révy a jejích kořenů. Díky tomu jsou pak hrozny bohaté na živiny a minerály, které dodávají vínu vyšší úroveň polyfenolů a specifickou mineralitu. Během léta, ve snaze zabránit neřízenému, silnému zavlažování, které by mělo neblahý vliv na výslednou kvalitu hroznů, se vinice několikrát osvěží kultivací. Produkce každý rok dosahuje v průměru 35 hl vína na 1 ha půdy. Nízké zatížení půdy umožňuje produkci vysoce kvalitních vín. Sklizeň se provádí ručně nebo mechanicky v závislosti na stáří vinné révy a sklizeň trvá několik týdnů, protože hrozny se sklízejí až po jejich celkovém dozrání. |
Vinařství se vždy řídilo zásadami maximálního respektu k přírodě a vinicím. Mnoho pozemků má dodnes staré vinné révy, které produkují vysoce kvalitní vína, která lze ochutnat ve sklepech vinařství Château. Téměř všechna zde vyráběná vína jsou směsí několika odrůd, s nesmírnou péčí vytvořených zkušenými enology. V Château de Gourdon se setkává stará škola stavící na tradici společně s nadšením a požehnáním postupů nového světa. |
Stránka 1 z 1 - 4 položek celkem